Convert Clear

България на живо Подкаст

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Революцията за европейско бъдеще на Украйна

Украйна въстана срещу прекратяването на европейската интеграция на държавата от страна на про-руското си правителство. Граждани, съвместно с политическите партии от опозицията излязоха по улиците на страната и окупираха централния киевски площад Независмост, който стана площад #Euromaydan (евро мехдан). Полицията се опита да разпръсне със сила протестиращите, но това доведе до проливане на кръв и окупиране от страна на протестиращите на кметството в Киев, което от неделя 1 декември е изцяло в ръцете им.

Реших да дойда и да видя с очите си какво се случва. Събитията от тези дни са достатъчно съдбоносни и си струва да се преживеят и видят, а и когато самолетните билети до Киев започват от 27 евро в една посока е просто грехота да не се усети една про-европейска революция. Най-трудно беше да се убедят родителите ми да не се притесняват.

Организирахме се да пътуваме заедно с Васил Гарнизов, социален антрополог в Нов български университет, както и трима представители на Ранобудните студенти, които трябва да прочетат декларация в подкрепа на студентите тук и процесът, който се случва в тяхната държава. Аз съм натоварен от Протестна мрежа да прочета декларацията за подкрепа към Украйна на мрежата.

Мястото където можете да следите информацията, която пускам от Киев е фейсбук профила ми:


 В края на всеки ден публикувам и снимки, които можете да видите в този албум: Галерия снимки от революцията в Киев



Няма коментари:

Публикуване на коментар