Convert Clear

България на живо Подкаст

четвъртък, 20 март 2014 г.

Следете протеста "Да спрем застрояването на Карадере" на живо

Вчера правителството даде карт бланш на инвеститорски проект, чрез който ще се застрои местност Кара дере. Не се забави и създаване на събитие във Фейсбук "Да спрем застрояването на Карадере". За няколко часа заявилите присъствие четвъртък 20 март след 18 ч пред министерски съвет са вече 4500 (цифра в 13.20 ч), като техният брой расте забележително бързо. Ще можете да проследите протеста след 18 ч. в юстрийм канала На жИво: 





Ето какво пише в събитието:

Въпреки протестите, предизборните обещания и законите, правителството дава рамо на застрояването на Карадере от офшорка с незнайни собственици. По супер нагъл начин - чрез подписан Меморандум за приоритетна инвестиция, за да се избегнат законови процедури и да се залъжат едри инвеститори, че проектът е в кърпа вързан. 

Министърката на околната среда Искра Михайлова очевидно е твърде ниско и не е запозната с далаверата: преди месец тя обяви, че в РИОСВ няма постъпили инвестиционни намерения за Карадере. Навярно защото в проекта е замесено името Станишев - един от архитектите на проекта е арх. Георгий Станишев, брата на Сергей. 

В обхвата на две защитени зони по Натура 2000 са предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици, в сгради от 1 до 5 етажа. При спазване на законите проектът е обречен! Но закони за управляващите явно няма, а местните общинари ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере.

Инвеститорите - Мадара Юръп, са обявени за приоритетни и ще бъдат обслужвани по Закона за насърчаване на инвестициите, независимо, че са офшорна компания. Припомняме, ЕС има директива, която цели собствеността на офшорките да е ясна до физическо лице и участието им да е ограничено. При нас закона за офшорките беше направен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, виждаме кого обслужват. 

Ако сте съгласни, останете вкъщи. Ако ви пука, излезте. 
Министерски съвет, 18.00 - 18.30 ч. 18.30 - 19.00 пред Министерство на икономиката, вносител на меморандума. #оставка!
снимка: Петко Цветков

1 коментар:

  1. Как е древното имен на тази местностност? Не ми е приятно да чувам турско-арабски топоними в България . Защо коалицията Герб-БСП-Дпс и назначения с измама президент отказаха да променят това безобразие. Нима мислите ,че ако имаше политическа воля за спиране застрояването по Черноморието то нямаше да бъде спряно ? Просто няма такава воля . Къде са протестърите соросоиди и заблудени "ранобудни" ?!?

    ОтговорИзтриване