Convert Clear

България на живо Подкаст

петък, 6 октомври 2017 г.

Кой пречи София да стане "Град за хората"? ( Доклад на Ян Геел + видео )

На 4 октомври 2017 г. беше представен доклад "Публични пространства и обществен живот" на световноизвестния архитект и урбанист проф. Ян Геел. Той бе нает от столична община по покана на главния архитект Здравко Здравков, за да консултира как да се развива София, така че да стане град за хората. Концепцията на Здравков в конкурса за нов главен архитект беше имено в тази посока. Това бе и причината поради която, като член на журито за избор, поставих всички максимални бележки на единственият кандидат, който се ангажираше да работи в тази посока. За моя изненада, той бе избран и доклада, който всички виждаме днес е една от първите обещани и изпълнени стъпки, за което мога само да го поздравя.

Какво мога да кажа за доклада? Най-важното за него е, че даде нова сила, публичност и външен глас на твърденията, зад които заставам от години и за които се боря откакто съм избран за член на общинския съвет. Важно беше гражданите на София да видят и чуят от световно доказал се експерт, че хората, които се борим за модерно развитие на София, имаме ясната визия каква е посоката за рамката на развитие. Какво ще бъде съдържанието, което ще изпълним в тази рамка, зависи от всички нас.

Нека дадем конкретен пример, за който нееднократно съм писал и взимал публична позиция и за който четем в доклада:


Нека сега си припомним как 31 общинските съветници на 7 април 2017г. гласуваха ЗА изграждането на небостъргач от 215м в полите на Витоша. Цялата група на ГЕРБ (без председателките на комисиите по Архитектура, по Култура и Околна среда) + Атака/ВМРО. Едно престъпно и пропито от корупция предложение - своеобразен среден пръст вдигнат от 31 съветника пред гледката на софиянци към Витоша. За съжаление това предложение не беше единствено за тази година. След доклада на Геел се надявам, че управляващата група в СОС няма да допусне повече подобна престъпна шизофрения и ще подкрепи усилията на главния архитект и на всички, които се борим за София на хората.
Дали този доклад ще е поредния, който ще прашаса или ще е началото на радикална промяна зависи единствено и само от политическата воля на всички избрани да управляват града - кмет и общински съветници. Кристално просто е и знаете от кого да търсите сметка ако не се случи.



Изтласкването на тежкия трафик на коли от центъра на града и създаването на повече човешки пространства за хора и велосипедисти е друга важна поставена цел в доклада. За съжаление тук отново виждаме шизофренията на управляващите, които хем искат да изтласкат трафика от центъра чрез рестриктивни мерки за коли, хем с трафика оправдават унищожаването на културна ценност като настилката на бул. Дондуков от Раковски до Левски с поставянето на любимият за бързо каране на коли асфалт.

"Не ме слушай какво говоря, гледай ме какво правя". Това политическо поведение трябва да бъде разобличавано, защото то е причината добрите идеи и думи да остават на хартия.
Стана дълго, така че ще оставя останалите коментари за следваща публикация в блога ми.

Свалете целия доклад "Централна градска част на София. Доклад за публичните пространства и обществения живот" на този ЛИНК

Запис от публичната презентация на доклада:


1 коментар:

  1. Проблема е, че хората които гласуваха "против" въпросния небостъргач гласуваха по същия начин и като се обсъждаше разширяването на зелената зона и разширяването на пешеходната зона до съдебната палата....

    ОтговорИзтриване