Convert Clear

България на живо Подкаст

петък, 23 февруари 2018 г.

Как и защо гласувах на Заседание 48 на СОС от 22 февруари 2018 (+видео питане)

Дневният ред и приетите доклади на Заседание 48 от 22 февруари 2018 г. можете да видите ТУК.
Излъчвам всяко заседание [на живо] във фейсбук страницaта ми Иво Божков


Точка 1 - За. План за противодействие на тероризма на територията на Столична община.

Точка 2 - За. Наредба за прием на деца в общинските детски градини - промени и подобрения спрямо миналата година.

Точка 3 - За. Нова система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - промени и подобрения спрямо миналата година.
Благодарение на казусите на няколко майки, които ми писаха на фейсбук страницата по време на обсъжданията в комисия по образование успях да помогна като предложих следната редакция, която беше приета в комисия и залегна в системата:

"При кандидатстване на второ и следващо дете, за прилежащ район на училището се счита както посоченият в приложение №3 на Системата, така и прилежащият район, използван за приема на по-голямото дете"

С горния текст се премахна възможността по-малкото дете да не получи достатъчно точки, за да бъде в същото училище като своето по-голямо братче/сестриче.
Казусът беше следния: по-голямото дете е записало първи клас преди три години в дадено училище. По-малкото дете предстои да бъде записано в първи клас, но въз основа на новите списъци на прилежащи райони на училища спрямо адреса на местоживеене, по-малкото дете трябва да кандидатства за първи клас в друго училище, за да получи максималния брой точки.

Точки 4 до 9 - За.

Точка 10 - Не гласувал.

Точка 11 и 12 - За.

Точка 13 - Не гласувал.

Точка 14  - За.

Точки 15 до 19 - За. Точки на главния архитект Здравко Здравков.

Точки 20 до 22 - За.

Точки 23 и 24 - Не гласувал.

Точки 25 и 26 - За.

Точки 27 до 29 - Извън зала.

Точка 30 - За.

Точки 31 до 34 - Питания на общински съветници.

Точка 32 беше мое питане относно внесената в Столична община „Петиция за искане за ремонт на тротоарите на София“ от страна на граждани и публичните разнородни и противоречиви твърдения за броя пострадали, дължината на тротоарната настилка и средствата изразходвани за подновяването й.

Питане:
Ето и предоставения отговор, както и коментара ми по него:

Коментар:
1 - Няма статистика на пострадалите граждани следствие на разбити тротоари и некачествена градска среда. Защо не се води такава статистика след като тя е в основата на предприемане на мерки за справяне с проблема? Само с цифри може да види спешната нужда от ударна инвестиция в ремонти на тротоарите.
Единствено е налична информация за 23 заведени дела от граждани срещу столична община с предмет "вреди причинени в резултат на лошо състояние на тротоарната настилка"

2 - От 7 696 439 квадратни метра тротоарна настилка в 24-те района на София, за последните 10 години са подновени изцяло 945 668 кв. метра и частично 123 222 кв. метра тротоари. Това е 1/8 или 12.5%, което е крайно недостатъчно. Ако подновяваме 12.5% за 10 години означава, че ще ни трябват още 70 години за да подновим наличната тротоарна настилка... Това е абсолютно незадоволително и показва липсата на смела и отговорна политика за опазване здравето на софиянци, които се спъват и си чупят крайници в стърчащи плочки, като не забравяме и за калта по обувките, за невъзможността на жените да ходят на токчета, както и на майките с колички да се предвижват безпрепятствано из града.
За 2018 година предвидените 37.7 милиона лева за текущ ремонт, в които се включва и ремонт на тротоарите са крайно недостатъчни.
Столична община се готви да вземе заем от 130 милиона лева, за да изгради ненужния и вреден инсинератор за боклук, но нямам желанието да намери пари, за да улесни предвижването на пешеходците.

3 - Оказва се, че няма критерии, по които да се установява нуждата от подмяна на една тротоарна настилка. Защо това е така и защо не се изготвят такива критерии?

На повечето от тези коментари не получих отговори, а ето какво отговори кмета защо не се инвестира повече и защо не се взима заем за ударен ремонт:



Точки 35 и 36 - За.

Точка 37 - Не гласувал.

Точка 38 - За. Поставяне на паметна плоча на Йордан Соколов в гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ №26, вход А, на дома където той е живял.

Точка 39 - За.

Можете да гледате запис от цялото заседание тук:




Няма коментари:

Публикуване на коментар