Convert Clear

България на живо Подкаст

петък, 6 април 2018 г.

Как и защо гласувах на заседание 51 на СОС от 05 април 2018 (+видеа)

Дневният ред и приетите доклади на Заседание 51 от 05 април 2018 г. можете да видите ТУК.
Излъчвам всяко заседание [на живо] във фейсбук страницaта ми Иво Божков



Точка 1 - Полагане на клетва на общинския съветник от БСП Альоша Даков след като Марин Стоянов скоростно почина - Бог да го прости.

Точка 2 - За одобрение на годишните финансови и технически отчети на програма "Зелена София" за 2016 г. и 2017 г.. Една изключително полезна програма, която подкрепям тъй като е работеща и нужна.

Точка 3 - За отчет на Оперативната работна програма на Столичен общински съвет за 2017 г. и приемане на същата за 2018 г.

Точка 4 - Против


Гласувах против новата наредба за градския транспорт, която бетонира цената на билетчето на произволните 1,60лв.
В тази наредба се предлага нова формула, по която се смята цената на едно пътуване, но за съжаление тя е абсурдна стъкмистика способна да докаже всяка произволна цена. Цената в нея се формира като средноаритметична на базата на броя въведени компоненти във формирането й. Това произволно решение веднага може да бъде доказано като грешно, тъй като в представените компоненти, за цената на предвижване на военен инвалид седи 0. Това е абсолютна лъжа, тъй като за този компонент държавата плаща и превежда пари към общината, но това не се отразява във формулата, където седи една кръгла 0.
С две думи формулата е абсолютно нагласена, така че да се получи цена от 1.60 лв за билетче. 


Още повече, тази формула не предвижда стратегическото развитие на градската мобилност и в нея няма например компоненг, който да предвижда средствата, които са нужни при разширяване на мрежата на метрото например. Догодина ще се появят 17 нови метростанции, които трябва да бъдат обслужвани ежедневно, но това не се появява никъде и ще трябва догодина отново да променяме въпросната наредба за поредна доза стъкмистика.
Уви, поредната работа на парче, без дългосрочна и компетентна визия за цялостното развитие на транспорта в София.
Повече детайли по темата, както и видеа от изказванията ми от 51-вото заседание на линка:

Заедно с Марта дадохме и изявление пред медиите отношна нашата позиция против новата наредба. 


Точки 5 до 15 - извън зала, тъй като давахме с Марта пресконференция.

Точка 16 до 22 - За

Точка 23 - Въздържал се. Промяна на ПУП за масивно застрояване в местност Кръстова вада, където и в момента инфраструктурата е недостатъчна и застрояването прекомерно. 

Точка 24 - За

Точка 25 - Въздържал се

Точки 26 до 29 - За

Точка 30 - Против даване на съгласие Столична община да сключи договор за съвместната дейност с „Пазари Запад“ ЕАД, тъй като с този доклад паралелно с регламентирането на пазара за ски и спортни екипировки се създава паркинг от 100 места в Борисова градина. На всичкото отгоре първоначалното предложение на "Пазари Запад" този пазар да е всеки ден се изменя в това той да е само през уикенда и само върху 40 от стоте новосъздадени платени паркоместа. 

Точки 31 до 41 - За

Точка 42 - Въздържал се. Докладът не мина, защото не събра нужните 46 гласа. Предложението беше голям трафопост да се трансформира в казино. 

Точка 43 до 47 - За

Точки 48 до 52 - питания от общински съветници. 

Точка 50 Питане с вх.№ СОА17-ГР94-7478/06.12.2017 г. от г-н Иво Божков - общински съветник, относно статутът и ползването на парк „Врана“.

Забележете датата на внасяне на питането ми 6 декември 2017 година, тоест преди точно 4 месеца. Отговорът на кмета можете да прочетете ТУК.

Не съм съгласен софиянци да плащаме цялата подръжка за парка, който явно само за това е дарен на общината, а да не можем свободно да посещаваме мястото през седмицата. Ситуацията е такава, че Симеон Сакскобурготски си живее през седмицата на спокойствие, с покрити разходи за имението, а уикенда за по 6 часа събота и 6 часа неделя то е отворено срещу вход от 5 лв + 1лв паркинг.
Г-жа Фандъкова видимо се издразни на тази моя фактологическа констатация и влезе в словесен спор, както можете да чуете и видите във видеото по-долу.



Вижте неочаквания за мен сблъсък с кмета на София Йорданка Фандъкова по темата: 



Точки 53 до 57 - За


Видео запис от цялото заседание:



Няма коментари:

Публикуване на коментар