Convert Clear

България на живо Подкаст

петък, 27 април 2018 г.

Как и защо гласувах на заседание 52 на СОС от 26 април 2018 (+видео)

Дневният ред и приетите доклади на Заседание 52 от 26 април 2018 г. можете да видите ТУК.
Излъчвам всяко заседание [на живо] във фейсбук страницaта ми Иво Божков

Тази година заседанието съвпадна с рождения ми ден.


Точка 1 до 4 - За. 

Точка 5 до 10 - Не гласувал - извън зала. 

Точки 10 до 16 - За

Точка 17 - Въздържал се. 

Точка 18 - Не гласувал. 

Точка 19 - За

Точка 20 - За, но се обърках. Трябваше Въздържал се за "Отчет за дейността на Специализирания общински приватизационен фонд през 2017 г.". 

Точка 21 - Не гласувал.

Точка 22 - Въздържал се относно именуване на метростанции във връзка със завършване на линия 3 на метрото в гр. София. Според мен метростанциите трябва да носят имената на улиците, на които се намират, за да се ориентират гражданите. Метростанциите в Овча Купел вместо да носят имената 1 и 2 трябваше да носят имената на улиците/булеварди, на които се намират или това име да е след Овча купел, така както беше възприето за метростанция МС 14 - „Цар Борис III”/”Красно село”. Тоест вместо Овча купел II, станцията да се казва Монтевидео или Овча купел Монтевидео. Предложението ми не беше възприето в комисия от председателката Малина Едрева, тъй като Монтевидео било комунистеческо наименование дадено преди 1989. Безмълвен съм пред такива силни аргументи.

Точки 23 до 25 - За. 

Точки 26 и 27 - Не гласувал. 

Точка 28 - За. 

Точка 29 - Против. Фитнес зала от 307 кв. метра в столичния район "Илинден" да бъде отдадена под наем за три години чрез търг с начална цена от 1.17 без ДДС на кв. метър.


Още за търговете на община Илинден ТУК:


Точка 30 до 32 - Не гласувал.

Точка 33 до 37 - За.

Точка 38 до 43 - Не гласувал - извън зала.

Точки 44 до 47 - Питания. Кметът отсъстваще и питанията останаха за следващото заседание.

Точка 48 и 49 - Не гласувал.

Точка 50 - За.

Точка 51 - Не гласувал. Годишната програма на Специализирания общински приватизационен фонд за 2018 г. Паразитна структура, която няма никаква логика да съществува, тъй като нейната дейност може да се извършва от администрацията без да има нужда общинските съветници да прибират по трикратно на средната заплата в столична община възнаграждание.

Точка 52 - За.

Точка 53 до 55 - Не гласувал - извън зала.

Точка 56 - За.

Точка 57 - не гласувал.

Точка 58 - Въздържал се. Продават се на Милен Кънчев - крупен строителен предприемач, за 100 833 лв 1/3 от УПИ с площ 238 кв.м както и 1/3 идеални части от едноетажна сграда със застроена площ 32 кв.м в кв. Лозенец до Южния парк.
Отново грешно решение и грешна общинска политика. Вместо общината да иска обещетение с 1/3 под формата на апартаменти от бъдещата жилищна кооперация, която този инвеститор ще построи, ние продаваме тази 1/3 за стойността на 30 кв.м в този район.
При положение, че общината няма пари за изграждането на социални жилища, от които има нужда - ние се съгласяваме да се продават общински терени и части от терени, на които тези жилища могат да бъде изградени.
Правилното решение е да търсим публично частното партньорство - общината предоставя терена, а частният инвеститор изгражда жилища и предоставя на общината % от жилищната сграда.

Ето къде се намира парцела до Южен парк:


Милен Кънчев Кънчев е крупен строителен предприемач. Ето какво намираме за него в интернет, на сайта на инвестор.бг от 2010 година :

 31-годишният Милен Кънчев вече контролира 120-милионна компания
В четвъртък се сключиха първите сделки на БФБ-София с книжа на Велграф Асет Мениджмънт АД, като се изтъргуваха 4,45 млн. акции при цена от 2,29 лв./акция и дружеството има пазарна капитализация от 120 млн. лв.
Велграф Асет Мениджмънт АД зае 21-во място по пазарна капитализация сред дружествата на БФБ-София, като изпревари ЦКБ, Енемона, Зърнени храни България, ОЦК, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Адванс Терафонд АДСИЦ, ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ и много други дружества, които се търгуват от години на борсата.

31-годишният Милен Кънчев контролира Велграф Асет Мениджмънт АД, тъй като притежава Нико-Комерс ЕООД (с капитал 5 хил. лв.), която притежава Лориян ЕООД (с капитал 5 хил. лв.), а от своя страна Лориян ЕООД притежава 62,34% от капитала на Велграф Асет Мениджмънт АД, според проспекта на дружеството. 
Велграф Асет Мениджмънт АД е образуван от сливането на Велграф Асет Мениджмънт ЕАД, Имоти наеми обслужване ЕООД, Бизнес център летище София ЕООД и Слънчеви лъчи Актив ЕООД.
Компанията се занимава с недвижими имоти, като през 2009 г. основните приходи са от строителни работи.
2012 година дружеството Нико-Комерс преминава в собственост на ЦКБ, показва търговския регистър. Повече информация можете да намерите и в търсачката за фирми на Биволь: ТУК

Разбира се, в тези обстоятелства няма нищо нередно. Единственото нередно нещо е, че общината продава за 100 000 лв. на крупен бизнесмен 1/3 от терен, на който ще се изгради блок, в който цената на квадратен метър ще е между 1500 и 2000 евро. Тоест само с 25 до 35 квадрата, новият собственик ще си върне официалната инвестиция.

Точка 60 - За.

Точка 61 - Гласувал За удостояване със званието почетен гражданин на София на г-жа Гергина Тончева.
Видео запис от цялото заседание:


Няма коментари:

Публикуване на коментар