Convert Clear

България на живо Подкаст

петък, 25 януари 2019 г.

Бюджет 2019 - доклад + таблици разходи

Ще намерите в края на този текст доклада на кмета Фандъкова, който не е публичен, въпреки че засяга как ще бъдат похарчени събраните чрез данъци пари на софиянци (1.6 милиарда лева).

За поредна година, на 31 януари, бюджетът на София ще се разглежда след минимално усилие за прозрачност и дискусия с гражданите. За поредна година беше организирано публично представяне (а не дискусия) в работен час от седмицата (петък 11 януари от 15 ч.). Можете да добиете представа какво се случи на това събитие посетено от огромен брой граждани, чрез този коментар на Юлияна Анаткова под мой пост във фейсбук. За мен това беше едно фасадно отбиване на номера.


За съжаление столична община продължава да се управлява от липсата на амбиция, смелост и модерност. Докладът, който не би трябвало да е таен, е пратен на всички общински съветници под формата на сканиран PDF файл. Това е ужасяващо непрактично и затруднява максимално боравенето с таблиците, така че никой да не може да моделира масивите от цифри в по-практични, визуализирани и говорещи на нормален език графики.

Януари 2016 година, преди първото ми гласуване на бюджет на София, попитах защо не се качва проекто-бюджета във формат, който може да бъде обработван допълнително от всеки заинтересован гражданин или организация за наблюдение над властта. Общински съветник от ГЕРБ ми отговори, че така можело да се манипулират лесно цифрите и да се пускат фалшиви новини. Въпросът ми беше предаде до зам. кмета по финанси Дончо Барбалов и няколко часа по-късно таблицата беше качена на сайта за отворени данни на София www.OpenSofia.info Тогава дадох кредит на доверие и за пръв и последен път гласувах За бюджета.

Уви, това чудо не се повтори следващите години. Тази годино отново попитах по време на разглеждане в космисия защо продължава да ни се праща pdf формат и защо не се качва публично и познайте какво... получих същия отговор отново от съветник от ГЕРБ: "така може да се манипулират цифрите лесно"... Дори не мисля, че е страх от публичност. Просто това е капацитета на сегашното мнозинство в СОС. За съжаление втори ден на сайта на OpenSofia.info няма нищо качено.

За това, в началото на другата седмица ще внеса предложения за изменение на правилника на общинския съвет, така че да не трябва всяка година да се боря като прасе с тиква и по нечие усмотрение да зависи дали ще се осветли малко или повече процеса на взимане на решения. Уви с говорене и с добронамерено споделяне на нужното се убедих, че не става. Публичността и прозрачността трябва да бъдат задължително записани в правилника на функциониране на столичния общински съвет.
И понеже знам как функционира партийния мозък, ще предоставя предложението ми за промени на всички политически групи в СОС, така че представител на всяка група да може да подпише заедно с мен доклада, който ще внеса. Така всяка политическа група ще може да се хвали публично, че тя е въвела повече прозрачност в общината.

Но повече за това другата седмица. Ето сега и всички документи по предстоящия бюджет на София:

Доклад бюджет 2019

Разходи бюджет 2019

Прогноза общински дълг
Няма коментари:

Публикуване на коментар