Convert Clear

България на живо Подкаст

неделя, 3 февруари 2019 г.

Позиция бюджет 2019 на Столична община + видео

Бюджетът на София беше подкрепен от 40 общински съветника (30 ГЕРБ + 5 Реформаторски блок + 5 Атака/ВМРО), против бяха 18 (6 БСП + 5 Група 5 + 4 Реформаторски блок + 3 Сердика). Нямаше въздържали. Отсъстваха 2ма от РБ и 1 от БСП.

Гласувах против бюджета, заедно с колегите Марта Георгиева, Николай Толчев и Трайчо Трайков. Останалата част от Реформаторския блок подкрепи бюджета на ГЕРБ и по този начин окончателно пътищата ни се разделиха. Ето и изказването ми по време на дебатите:


Уважаема госпожо Фандъкова,
Уважаеми колеги,

Бюджетът на София е най-важния политически акт и гласът за него е политически водевил. Изпълнението му олицетворява управленския капацитет, когато такъв съществува разбира се, а София се управлява зле и ще кажа защо.
Докладът за бюджета беше за поредна година скрит за гражданите, отново беше пратен на общинските съветници като архаичен и максимално затрудняващ анализа PDF формат на сканирани листове хартия, отново беше проведено обществено обсъждане в работен ден в работен час и за съжалние единственото място, където гражданите можеха да се запознаят с пълния текст на бюджета беше моя блог, където го качих: www.yvobojkov.com. Осъзнавате ли, че дори една малка община Тутракан има публикувани 16 проекто документа на техния бюджет, за Бургас дори не говорим. Това ръководство отказва да се модернизира и допуска малки общини да ни правят за смях.

Бюджет 2019 е рекордно голям, но не защото ще се извършат нужните качествени проекти, а защото е изборна година. Тази година капиталова програма е двойно по-голяма от миналата, не защото от някъде ще се появят двойно повече пари, а защото поради липса на капцитет и кадърност или нарочно, всички пари от миналата година не са похарчени. Предстои година, в която чрез обществени поръчки да бъдат захранени партийните черни каси на управляващото мнозинство и подкрепящите го послушници. Казвам това с пълното съзнание, защото няма друго логично и морално обяснение как ЦГМ може да закупува апарати за проверка на синя и зелена зона за 2000 лв, докато същите апарати струват 600 на пазара. Или как табла за градския транспорт с консумативи за 400 лева се закупуват за 5000 лева.

Липсата на амбиция и на капацитет са вече видими и това се усеща и разбира дори във вашите редици.
Когато 10 години София се управлява от една учтива, добра и усмихната фасада, зад която схемите за разграбване чрез обществени поръчки просъществуват необезпокоявани, като само от време на време гърмят неудобните бушони, на 11-тата година всичко започва да се напуква като асфалт на Константин Величков и да се разпада като ремонт на #ГафИгнатиев. Този абсурден ремонт олицетворяващ края на това управление е скандален не защото нямате огромно желание той да е успешен, а защото е резултатът от това, че 10 години допускахте партийните интереси да се разпореждат и това изгони честните фирми, които държат на името си и качеството, а не на близостта си с управляващите и % който връщат към тях. Дали кмета и управата е знаела или не вече няма никакво значение, защото цялата оценка и политическата отговорност ще се понесе от това ръководство.

Гласуването след малко ще покаже кой на коя страна стои. Тук се обръщам не към управляващата половина на залата, а към тези колеги общински съветници, които са от тази част на залата, които би трябвало да са нужната за едно добро управление опозиция, които би трябвало да се борят срещу прахосването на публичен ресурс чрез некачествените ремонти и нагласени обществени поръчки, които би трябвало да поставят под критичен поглед всеки един доклад, защото нека да им напомня, на общинските съветници от тази част на залата, че те са пратени тук не за да участват в общинското разпределение на порциите на властта, а за да са опозиция на властта. Защото само там където има силна опозиция има и добро управление. 

Общински съветници търгуващи подкрепата си за лични интереси под една или друга форма винаги е имало и вероятно винаги ще има. От тази част на залата обаче аз за тези 3 години видях и такива, които са отговорни пред техните избиратели и които могат да бъдат наречени с две думи - честни хора и политици. Те знаят кои са, защото съм им го казвал.

Гласуването след малко ще покаже кой стои на страната на гражданите, на градивната критика и на амбицията за по-добро управление и кой стои на страната на едно управление, което е видимо некадърно, видимо прахосващо български и европейски данъци и което в съзнанието на всеки, който не е на общинската партийна хранилка е вече изчерпано. 
Благодаря ви.Няма коментари:

Публикуване на коментар