Convert Clear

България на живо Подкаст

неделя, 17 февруари 2019 г.

Трейс съди Иво Божков и 11 други свободни медии за 1.4 милиона лева!

Ще ви разкажа в няколко реда интересната история на битка, която строителна компания поведе срещу мен, ГД БОЕЦ и други 12 независими граждански и медийни гласове в изтрадалата ни от корупция България. Битка с абсурдно обвинение и иск за 1 милион и 400 хиляди лева (по 117 000 лева от всеки).


Коя е компанията? Една от най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на пътната инфраструктура у нас, спечелила 108 поръчки за почти един милиард лева, без да говорим за дъщерни дружества изпълняващи множество проекти. От 2014 година фирмата, спечелила най-много обществени поръчки в София, за над 62 милиона лева:

Защо тази сума? Защото от компанията твърдят, че с мой фейсбук статус от 28 август 2018 г., в който говоря за корупцията в България и каква е процедурата по печелене на обществени поръчки, съм бил довел до спад в цената на акциите в размер на 1.4 милиона лева. Абсурдно твърдение, тъй като спад на акциите настъпва ден по-рано, на 27 август 2018 г., след като министър Нанков, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и зам. главния прокурор Борислав Сарафов заявяват, че държавата ще съди компанията изпълнител на пътя, на който на 25 август загинаха 20 души. Докато министърът говори, жандармери и  следователи влизат  в централата ѝ, за да изземат документи във връзка със започналото разследване срещу нея. Разбира се, всички тези действия на държавата срещу компанията са обилно отразени в новините на 27 август, по всички големи национални медии.

     


Обвинението и искът са толкова нелепи, несвързани и произволни, че логичното е съдът да не даде ход на това дело. За съжаление, няма как да не наема професионален адвокат. Няма как да не губя ценно време и нерви в съда и извън него, вместо да изпълнявам функциите си на общински съветник, за които съм избран от софиянци. Това дело и иск вероятно имат точно тази цел - да тормозят, да губят времето, гражданската енергия и личните средства на хората и медиите, които се борят срещу корупцията в България. Има ли това връзка с откритата ми борба срещу корупцията оставям на всеки, който чете тези редове, сам да си отговори.


Защо тaзи фирма съди точно мен? Историята започва през есента на 2017 година. Тогава, с булевард Дондуков, столична община започна серията от грандиозни провали с ремонтните в центъра на града ни. Този ремонт е достатъчен за всеки безпристрастен човек сам да прецени дали съм съм изкривил истината, или съм се опитал да защитя данъците на софиянци, прахосани в един ремонт, чието качество видимо е под всякаква критика.
Всички си спомнят скандала около обществената поръчка, чиито параметри бяха променени по време на изпълнението ѝ, защото общината беше забравила, че паветата са културна историческа ценност. Всички си спомняме критиките, които гражданите, неправителствените организации като Спаси София и аз като общински съветник и гражданин показвахме ежедневно. Въпреки усилията ни чрез градивна критика и умоляване да бъдат взети професионални павьори, ръководството на общината се провали и не успя да предотврати некачествено поставяне на павета. Ако се съмнявате в думите ми,  минете с кола по Дондуков и сами ще констатирате равността на паветата.

На 1-ви декември 2017 година обектът беше приет и пуснат, но за жалост на същия ден заваля дъжд и се оказа, че шахтите за отходна вода са запушени, което предизвика огромен гьол на ъгъла на Левски и Дондуков. Скандализиран и бесен от поредното доказателство за мърлявото изпълнение на обществената поръчка, публикувах снимка, която показваше състоянието на булеварда в деня на приемането на обекта.

Малко след това бях посъветван да не ги споменавам повече в статусите си, защото ще отделят едни пари, за да ме държат в съда.

По същото време получих и официална покана за коледен спектакъл, спонсориран от Трейс с красноречивото име "РЕДКИ ТЪПАНАРИ"! Освен до мен, поканата на Трейс беше пратена и до председателя на общинския съвет Елен Герджиков, както и до председателката на комисията по архитектура и градоустройство Силвия Христова. Тогава реших да не злепоставям другите двама поканени "редки тъпанари". Че аз съм трън, който не си затваря очите за некачествено изпълнение на ремонти е ясно, но причината точно тези други двама общински съветника на висши постове и с отговорност да бъдат поканени, така и не разбрах. Как мислите, дали това е било закачлива обида или протегната ръка към отявлен критик?


След което дойде 25 август 2018 г. - катастрофа по пътя за Своге, ремонтиран от въпросната фирма, взе живота на 20 души. Бях бесен отвъд предела, защото за разлика от бул. Дондуков, където неравните павета амортизират колите на софиянци, на пътя за Своге вече имахме човешки жертви. Главният въпрос е кой е виновен за това състояние на пътя - изпълнителят  или поръчителят? Всеки един от тях сочи другия. Погледите на цялото общество, включително и моят, се обърнаха към изпълнителя на отсечката, след като на 27 август министър Николай Нанков в компания на Сотир Цацаров и Борислав Сарафов официално обявиха, че държавата ще съди фирмата и следователи с жандармерия влязоха в центалата. Много хора решихме, че в памет на жертвите държавата най-после е решила да потърси отговорност от виновните.

На 28 август реших да споделя наблюденията и мислите си относно обществените поръчки на общинско ниво. 

На 31 август Борисов поиска и получи оставките на трима министри заради катастрофата. Разследването продължава и днес, но резултат няма.

На 22 януари 2019 получих призовка за съда. Имах подозрения какво може да е, но чак на 12 февруари 2019 отидох до съда и разбрах, че Трейс ме съдят за 117 000 лева....

Едно мога да кажа: НЯМА ДА СПРА ДА ПУБЛИКУВАМ И ДА СЕ БОРЯ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА И ПРАХОСВАНЕТО НА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ.

Кои са останалите медии, които са съдени? От ГД БОЕЦ разбрах, че това са медии, които са препечатали мнение на БОЕЦ на техните сайтове. Логично е всички големи медии, които излъчваха влизането на жандармерия и следователи в централата на Трейс, както и пресконференцията на Нанков, Цацаров и Сарафов да са също част от обвинените. Дали е така или са само малки независими медии? Мога само да гадая на този етап. Надявам се тази публикация да стигне да всеки съден и да се свържат с мен, за да знаем поне кои сме.

На 6 февруари публикувах отново следната видима истина за качестовото на ремонта на Дондуков (и подадох сигнал по официалния ред):

КОНКРЕТНО: - Пращайте ми сигнали за злоупотреби свързани с обществени поръчки. Гарантирам ви анонимност и да ги проверя, подготвя и предам към компетентните органи.

#Корупцията за съжаление е реалност срещу която трябва да се борим единни.
Обръщам се към всички честни българи, които искаме наглия политически елит да спре да краде парите ни чрез обществени поръчки - не се страхувайте и казвайте истината. Бъдете достойни и не се скатавайте и снишавайте пред силния, когато пред очите ви краде и греши. Може да ни удари, както в момента удря мен и неколцината отстояващи свободата на словото, но никога не може да ни победи. Защото истината ни прави силни -  при едно условие: да види бял свят и да бъде изказана на глас. Само така ще можем да спрем унищожаването на държавата и народа ни.

4 коментара:

 1. Тази борба на медиите с корупцията ми прилича на онази борба дето се бориш,бориш пък свалиш гащите .

  ОтговорИзтриване
 2. Дано попаднеш на некорумпирани съдии! Стискам палци!

  ОтговорИзтриване
 3. Към пожеланието за съдии, добавям и адвокати!

  ОтговорИзтриване
 4. смени тактиката и продължавай де се бориш, че, ако продължаваш, както до сега, не ти остава много време за борбата...

  ОтговорИзтриване