Convert Clear

България на живо Подкаст

сряда, 3 април 2019 г.

Воля, решителност и смелост са нужни, за да се опазва културното наследство на София

Твърде малко, твърде късно и твърде недостатъчно прави общината за опазване на културното наследство.
➡️За съжаление нямам достатъчно власт и съюзници в този СОС, за да наложа нещата, които повечето от хората в София искат.
Въпрос на воля е и няма значение какви административни пречки и оправдания има. Когато има желание има и начин. 

➡️Духът на един град се запечатва от архитектите. Архитектите са философите на съвремието, които чрез архитектурата успяват да съхранят духа на времето и тряба да им се дава път. Няма нито един архитект в СОС. Когато от преди 10 години модерните архитекти с визия изливаха боза по Витошка (Група Град) и организираха международни архитектурни конкурси - те бяха сами в този разговор.
⚠️ Днес имаме Визия за София - единственото смислено начинание, което убедено подкрепих и се случи през тези 4 години. Проблемът е, че десет години по-късно все още всичко е на хартия и няма конкретни действия, с които правилните посоки да се наложат като нов начин на управление на процесите в града.
🤬Корупцията е едно от многобройните камъчета, които преобръщат каруцата и получаваме резултати като тези на Гарибалди, Графа и Дондуков.


Какво е решението Градските пространства се обновяват в предварителен разговор между институции, архитекти, социолози, историци и жители. Когато с този разговор се определя рамката на обновление на пространството, всички знаят предварително какво ще се случи и няма изненадани. Пълнежът на рамката, тоест обликът трябва да се реши от международен архитектурен конкурс.
Как е в момента Точно ОБРАТНОТО. Първо се решева на кого да се дадат парите за ремонта, после се решават детайлите - пример за това е ремонта на Дондуков.



Гледайте цялото интервю в Култура.бг по БНТ тук: www.bnt.bg/bg/a/oblikt-na-sofiya-mezhdu-estetikata-i-kicha

Няма коментари:

Публикуване на коментар