Convert Clear

България на живо Подкаст

сряда, 20 февруари 2013 г.

Правителството падна, протестите продължават с искане за Велико Народно Събрание

Днес Бойко Борисов хвърли оставката на правителството на ГЕРБ. Тя ще бъде гласувана и приета утре от Народното събрание. Отказва се създаването на експертен кабинет, който да довърши мандата и се отива със служебен кабинет към предсрочни парламентарни избори. Или поне за днес така се казва.
Това решение НЕ попречи гражданското недоволство да стихне. Напротив, тази вечер в цялата страна протестите продължават, този път мирно. Вчера исканията бяха "Оставка" и тя е факт, но хората са отново на улицата с искане за смяна на системата чрез Велико народно събрание и нова Конституция.

През деня се появиха също така фейсбук призиви и бяха пращани смс-и до граждани в центъра на София с призив да се подкрепи Бойко Борисов пред парламента. Малък брой хора откликнаха и се събраха привечер от едната страна на сградата .


В същото време протестиращите за смяна на системата се събраха на Орлов мост и отидоха до Парламента. Полиция на Орлов мост нямаше - напрежение също. Хората скандираха "Няма полиция - няма агресия".

До сградата на Парламента подкрепящите Бойко и останалите протестиращи бяха разделени от петнадесетина метра и два кордона полицаи. Напрежение отново нямаше.
Тук можете да видите първа част на предаването на живо от Орлов мост до Парламента.

В добре охраняваната агитка подкрепяща Бойко бяха останали 30тина души. Оказа се че там са хора с различни подбуди, включително и бивш депутат от БСП, с който си поговорихме.
Тук можете да видите втора част на предаването на живо около Парламента.

Към 21 ч. хората се разотидоха, като част от протестиращите продължиха с шествие из улиците на София, отново без сериозни инциденти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар