Convert Clear

България на живо Подкаст

неделя, 16 март 2014 г.

Какви злоупотреби и корупция разкрива Сметната палата?

Темата е "Върши ли си работата Сметната палата?"
Твърде любопитните данни, до които са достигнали професор Николай Маринов, професора по политология в Уни Манхайм, Германия и икономиста Елена Николова в техния проект "Наводнения и корупция в България 2004-2005".
Повод за интервюто ни е ТАЗИ публикацията в блога на Николай. В него, той твърди, че
Сметната Палата (СП) си върши работата безпристрастно. Твърдението, че именно това е причината да се иска нейната реорганизация днес, изказано от проф Валери Димитров, шеф на СП, почива на аргументирани факти.
Следствие на отпуснатите пари за покриване на щетите от наводненията през 2004та и последвалите скандали за харченето се провежда одит от две агенции - Сметната палата и агенция за държавен и финансов контрол (днес АДФИ). Заключенията на двете агенции обаче се разминават.
Според Николай, като се има предвид близостта на АДФИ до партия ДПС (чрез Гинка Драганинска), логичен е въпросът, дали част от разминаването не се дължи на селективното неоткриване на нарушения в ДПС общини? Данните го потвърждават. Таблиците можете да видите в блога на Николай Маринов, както и в интервюто.
Работата на Сметната палата е довела до негативни заключения и за други политически партии. Николай обясни, как следствие на одит на палатата, областният управител на Варна от ГЕРБ - Данчо Симеонов е бил отстранен. Повече вижте в интервюто:


Седмицата на жИво 14.03.2014

Няма коментари:

Публикуване на коментар