Convert Clear

България на живо Подкаст

неделя, 23 март 2014 г.

Следете протеста за опазване на Черноморието на живо

Протестът срещу застрояването на Карадере и Черноморието продължава тази неделя от 17.00 ч. Сборен пункт е езерото Ариана в София. Протест ще има и в други два града - Пловдив и Варна. Ще можете да следите протеста в София на живо тук:

Ето какво пишат организаторите:

ИСКАНИЯТА НИ:
1. Спешно приемане на предложените промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, спиращи строителството в защитените зони по местообитанията - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър и др.
2. Отмяна на скандалното решение за инвеститор клас А на проекта в Карадере.

Въпреки протестите, предизборните обещания и законите, правителството дава рамо на застрояването на Карадере от офшорка с незнайни собственици. По супер нагъл начин - чрез подписан Меморандум за приоритетна инвестиция, за да се избегнат законови процедури и да се залъжат едри инвеститори, че проектът е в кърпа вързан. 

Министърката на околната среда Искра Михайлова очевидно е твърде ниско и не е запозната с далаверата: преди месец тя обяви, че в РИОСВ няма постъпили инвестиционни намерения за Карадере. Навярно защото в проекта е замесено името Станишев - един от архитектите на проекта е арх. Георгий Станишев, брата на Сергей. 

В обхвата на две защитени зони по Натура 2000 са предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици, в сгради от 1 до 5 етажа. При спазване на законите проектът е обречен! Но закони за управляващите явно няма, а местните общинари ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере.

Инвеститорите - Мадара Юръп, са обявени за приоритетни и ще бъдат обслужвани по Закона за насърчаване на инвестициите, независимо, че са офшорна компания. Припомняме, ЕС има директива, която цели собствеността на офшорките да е ясна до физическо лице и участието им да е ограничено. При нас закона за офшорките беше направен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, виждаме кого обслужват. 

Ако сте съгласни, останете вкъщи. Ако искате това да се промени, излезте!

СОФИЯ
17:00 – езерото Ариана
18:30 – Българската агенция за инвестиции, ъгъла на бул. „Васил Левски“ и ул. „Аксаков“
19:00 – Народно събрание

Протеста в ПЛОВДИВ - ТУК 
Протеста във ВАРНА - ТУК 
Няма коментари:

Публикуване на коментар