Convert Clear

България на живо Подкаст

петък, 8 март 2013 г.

Странно, скрито и непълно изменение е на път да се приеме от Парламента

На 1 март 2013 година е внесено и гласувано на първо четене предложение за изменение и допълнение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности от Яне Янев и група народни представители. Вторник предстои да бъде гласувано и прието на второ четене.
Странно защо, но този законопроект не може де бъде намерен на сайта на Народното събрание, където публично трябва да се оповестяват всички законопроекти.
По странни начини и канали това то достигна до мен и можете да се запознаете с него като натиснете на самото му име по-горе.

Какво представлява това допълнение?
- Добавят се няколко категории висши държавни длъжности. Хората, които заемат тези позиции вече задължително ще трябва да декларират имуществото си пред сметната палата - похвално!
- Другия важен момент е, че се добавя терминът "обществени" в заглавието на закона и така той вече задължава хората не само в държавната, но и в частната сфера да декларират публично имуществото си. И тук започват съмненията, за това какво реално цели тази промяна.

Защо?
Защото се въвежда единствено една нова категория на обществена длъжност, която трябва да си декларира имуществото публично пред сметната палата и това е категорията на Неправителствените организации с общественополезна дейност. Мотивът е, че дейността на НПОтата засяга големи социални групи и трябва обществото да е наясно какво имущество имат управителите им.
Тук се сещам веднага за примера на Русия. Там закон задължава НПО финансирани от чужбина да носят като значка на ревера си кой ги финансира (това съответно се използва, за да се дискредитират техните позиции, когато са неудобни на властта).
От друга страна се сещам, че все пак не сме Русия и наистина така ще има по-голяма прозрачност.

И тук ме удря по челото най-големият проблем: къде са МЕДИИТЕ и РЕЛИГИОЗНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА тогава???
Защо в това предложение за повече прозрачност липсват двете най-важни, най-влиятелни и общественозначими категории? Медиите и религиозните настоятелства засягат и влияят над много по-големи социални групи отколкото НПОта, коитоо работят в рамките на една или няколко общности. Една национална телевизия, вестник или радио се гледат, четат и слушат от милиони души и внушенията, които могат да се правят в техните ефир, редове и вълни могат да свалят и издигат правителства.

И точно това ме притеснява. Един законопроект, който иска да въведе повече прозрачност и публичност
1) не е публикуван на сайта на Парламента
2) не е обсъждан никъде и се появява изневиделица в 12 без 1
3) забравя да засегне двете категории, които имат най-болезнена нужда от публичност в момента.

Опасявам се, че този закон има скрита цел, която със сигурност не е публичността.
Ако се гласува, той ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има два нови члена за Медиите и за религиозните представителства.

2 коментара:

  1. Според мен, проектозакона действително има антикорупционна насоченост и ефект, въпреки пропуска да бъдат споменати и медиите и религиозните представителства. Одобрявам го!
    Румен Петков

    ОтговорИзтриване
  2. Нали знаеш, че няма как да сложат медиите, защото тази мафия няма изобличаване, а на дали Яне Янев има желание да застава срещу тях. Пък и те винаги ще намерят как да се открият.

    ОтговорИзтриване