Convert Clear

България на живо Подкаст

сряда, 11 декември 2013 г.

Преподаватели към управляващите: Ще стъпите ли и върху книгите?


В сряда, 11.12.2013 г., от 12 ч., на стълбите пред СУ "Св. Климент Охридски", Групата на преподавателите в подкрепа на студентския протест (над 600 преподаватели от университетите и БАН) проведе протестна акция на с искане за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски.

"Идеята е да видим дали имат морал управляващите да стъпят и върху книгите, защото до сега стъпиха върху нас и ако стъпят върху книгите няма смисъл да живеем в тази държава"


Ето и официалното обръщение на преподавателите от университетите и БАН, подкрепящи студентския протест, към българските граждани във връзка с искането за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и провеждане на предсрочни парламентарни избори:

Уважаеми съграждани, колеги, съмишленици, приятели,

Днес сме се събрали преподаватели от българските университети, БАН, студенти и граждани, за да призовем едно загубило доверие и почва под краката си правителство и един  делегитимиран парламент, да подадат оставка.

Споменава се често, че протестиращите граждани и студенти нямали фокусирани искания и не можели да формулират ясни аргументи. Днес ние сме се събрали, за да напомним ясно тези искания и аргументи, които, по своето естество, не са по-различни от посочените още в първия ден на протеста, преди 180 дни.

Първо, призоваваме правителството на Пламен Орешарски незабавно да подаде своята оставка, защото то по скандален и напълно недопустим начин действа срещу най-големия капитал на нашето общество – високообразованите и квалифицирани млади хора и студенти. Всяка година ние сме свидетели на напускането на страната от поредните хиляди талантливи млади хора, с еднопосочен билет. Днешното правителство, а и някои представители на ръководствата на университети, ясно посочиха своето незаинтересовано отношение към този капитал – те не само, че не са готови да го пазят като най-голямо богатство, а обратно – открито призовават младите хора към наускане на страната. В продължение на месеци правителството изправя срещу студентите тежко въоръжени полицейски части, които да влачат младите хора по земята, да ги газят, бият и арестуват. Това е престъпление срещу устоите на нашето общество и ние отказваме да го приемем и да го търпим. Показателно е също така, че срещу тези действия на правителството българските институции мълчат – мълчи президентът, опозицията не вижда особен проблем, ръководствата на университетите и Академията не смеят да отворят дума от страх. Това мълчание е оглушително, то е дълбоко неприемливо и дори страшно. Ние, университетските преподаватели, обаче, не ще приемем подобни действия, нито ще замълчим.

Второ, това правителство трябва да подаде оставка заради скандалното си отношение към българските граждани. В последните месеци на гражданските протести ние виждаме увеличаващите се случаи на ограничаване на основни граждански права. Къде пряко, къде индиректно, се вменява чувство на страх у гражданите да реализират правото си на публични протести. Гражданите не са футболни хулигани, досега, за 6 месеца на протести, няма нито един пострадал полицай, няма вдигната ръка срещу представител на реда. За сметка на това служителите на реда да извършват проверки на документи на граждани без посочване на основание, записват лични данни, снимат и събират информация за граждани, осъществяват проверки по домовете и привикват за „справки” в полицията – все мерки, добре познати от тоталитарното ни минало. С тази разлика, че дори в годините на режима, никога не са били прилагани в такъв мащаб. Днес полицейските части са превърнати от властта в нещо подобно на частна силова структура – с маски на лицата и без отличителни знаци, в нарушение на закона за МВР, те отказват легитимация при проверки и с груба сила въдворяват публичния ред. В последните месеци зачестяват и случаите на недопускане на журналисти за изпълнение на техните професионални задължения, както и случаите на грубо отношение на полицейски служители към тях. Опитите за сплашване на журналисти, палежите на техни автомобили, също останаха неразкрити от полицията.

Свидетели сме, че отношението на властта към гражданите се заключава в пълното неглижиране на продължаващите вече 6 месеца протести. Гражданите се възприемат като обект на властата – те са пречка, тълпа, административта тежест, финансово браме, в най-добрия слувай – електорат. Днешните управляващи са нълъно загубили връзка с реалността и почва под краката си; забравили са, че властта има смисъл единствено доколкото осъществява само-управлението на общността. Но вместо гражданска общност, днес, 24 години след началото на прехода, все още сме свидетели на уродливите стуктури и практики на властта.

Ние, университетските преподаватели сме убедени, че правителството на Пламен Орешарски е негодно да управлява едно демократично общество. Това е така,

1) Доколкото неговото основно послание към хората се заключава в думите – „Вие си протестирайте, ни пък ще си управляваме. Ще правим каквото си искаме и както го решим и вие, гражданите, нищо не може да направите по въпроса. За 4 години напред сме легитимни и дори вие всички да заминете или да измрете, нищо няма да промени този факт.

2) Правителството е негодно да управлява, тъй като за 180 дни на ежедневни протести, то не можа да влезе в кактвато и да е комуникация с протестиращите; всъщност то никога не е и търсило такава.

3) Кабинетът на Пламен Орешарски е правителство на частния олигархичен интерес. Неговите практики се свеждат до сключване на задкулисни сделки зад гърба на обществеността, а дневният му ред е ръководен от стремежа към разпределяне на публичния ресурс в структури било на родната олигархия, било на руските енергийни монополи. Беше изтеглен заем с неясно предназначение, осъществяват се сделки, за които дори президентът не знае дали има подписан договор; водят се преговори с международни компании в енергийния сектор, с обещания, ангажиращи държавния бюджет. На фона на всичко това е налице поредното блокиране на еврофондовете за коалиционното управление, без това да е повод за съществено притеснение за правителството.

Днес ние, преподавателите, се изправяме срещу уродливите политически практики и симулацията на обществен ангажимент от страна на правителството. Ние сме стожер на обществото и обществения интерес, щом институциите и политическите субекти не могат да се противопостави на действията на това правителство, тогава ще го направим ние.

Днес ние заявяваме, че настоящото обществено положение е нетърпимо.

Няма да допуснем младите хора на България да продължават да напускат страната си, тъй като в нея не могат да открият бъдеще и шанс. Те отказват да се примирят с фалшивите ценности, съмнителните критерии и неясните обществени правила. Няма как ние, техните преподаватели и родители, да изискваме от тях порочен социален конформизъм. Затова днес ние искаме оставката на властта.

Няма да допуснем погазване на гражданските принципи, всяване на страх у хората, узурпиране на властта и постепенен преход към прото-диктатура. В днешната ситуация, ние виждаме възможните проекции на един фасадно- демократичен, безпринципен обществен режим.

Заявяваме, че нямаме никакъв страх от действията на полицията и няма да отстъпим от своите справедливи искания. Нашите протести са напълно мирни и следователно 10 000-ната армия от полицаи, докарани в София от провинцията, е напълно излишна. Никой от протестиращите няма да инициира нарушаване на правата на други граждани или депутати, нито дори ще посегне на срамната нова Берлинска стена (с която управлението огради парламента). Ние няма да вдигнем ръка за упражняване на насилие и няма да рушим собствения си дом. Но същевременно ние непоколебими в намерението си да получим оставката на кабинета, на едно неспособно, безпринципно и лишено от всякакво доверие правителство.

Улиците и площадите на столицата и градовете не принадлежат нито на властта, нито на полицията – те принадлежат на гражданите. Ние няма да напуснем собствените си площади, дори ако полицията се опита с груба сила да налага безринципни заповеди от страна на властта.

Днешните действия са предупредителни – с тях ние се обръщаме към правителството и го призоваваме незабавно да подаде оставка, в името на общественото спокойствие и гражданския интерес. Ние заявяваме, че имаме достатъчно сили, организация и воля и ако се наложи, ще призовем гражданите към гражданско неподчинение – заемане и блокиране на кръстовища, пътища и ж.п. линии. Нека властта не си прави илюзии, че може да провежда масови арести, да си служи с репресивни силови похвати от епохата на социализма, да нарушава и отнема законните права на гражданите. Арогантната поза на подминаване на гражданските протести, оттук нататък е невъзможна; тя неминуемо ще доведе до ефективно гражданско неподчинение.

Обръщаме се към опозицията в парламента – да напусне това загубило всякакъв кредит на доверие Народно събрание и да престане да го легитимира. Обръщаме се към извънпарламентарната опозиция да излезе с декларация и искане за незабавна оставка на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Обръщаме се към гражданите на България – ние, университетските преподаватели, заявяваме, че ще участваме активно в създаването на възможности за оздравяването и обновяването на политическия процес. Тези нови възможности касаят не само формирането на нови политически субекти, но преди всичко излъчването на достойни непартийни граждански кандидати за народни представители (от средите на обществените фигури и университетските преподаватели). Тези кандидати могат да бъдат реална алтернатива на партийните листи и спуснатите партийни кадри. За целта, ние ще настояваме, след обявяване на дата за предсрочните избори, сегашнто Народно събрание да приеме значителни промени в Изборния кодекс по посока на въвеждане на изцяло мажоритарна изборна система.

Гражданите са тези, които задават дневния ред в едно общество и политиците следва да се съобразяват с него, а не да правят всячески опити да го заменят със собствен дневен ред. Днес ние дойдохме да кажем ясно на актуалните министри и народни представители – вие повече не представлявате българските граждани, вие сте изцяло делегитимирано правителство и парламент.

Заради гарантирането на бъдещето на нашите деца и младите хора в България, заради големите постижения на общностния дух, с които е пълна нашата история, заради стремежа ни към изграждане на истинска гражданска общност с ясни правила, високи критерии, с действителни цели и ценности, заради по-добрия живот, който заслужаваме и можем да изградим, днес, ние, преподавателите от университетите и БАН, обявяваме искането си за незабавна оставка на правителството (и за разпускане на парламента) и заявяваме, че няма да отстъпим от набелязаната цел.

София,
11.12.2013 г.

Групата на преподавателите от университетите и БАН, подкрепящи студентския протест.


Няма коментари:

Публикуване на коментар