Convert Clear

България на живо Подкаст

сряда, 18 декември 2013 г.

"На живо" Ранобудните студенти, Протестна мрежа и Преподаватели: След оставката - накъде?

Ранобудните студенти, Протестна мрежа и Преподаватели в подкрепа на студентския протест започват публични дискусии по важни обществени теми.
Четвъртък, 19 декември, от 17:30 до 19:30 ч. в Аулата на Ректората на СУ, окупирана от Ранобудните студенти, ще се състои дебат на тема „След оставката – накъде?”. Говорители ще бъдат Ивайло Динев (Ранобудните студенти), Антоанета Цонева (Протестна мрежа), доц. Даниел Смилов (Преподаватели в подкрепа на студентския протест). Специален чуждестранен гост на събитието ще бъде д-р Том Джунс, експерт по история на Централна и Източна Европа.

След изложенията на говорителите и на госта, публиката ще има възможност да задава въпроси и да прави изказвания. Дискусията е с широко отворени врата. Ще бъде излъчвана на живо в интернет на канала ми "На живо": www.ustream.tv/channel/NaJivo и ще може също така да бъде проследена и на запис www.youtube.com/user/yvobojkov. Желаещите ще могат да продължат обсъжданията по темата на Facebook страницата на събитието.


Целта на дискусията е да очертае различните перспективи пред протестното движение в периода непосредствено след оставката – какви да бъдат начините на участие на протестиращите в политическия живот, нужни ли са нови форми на организация и какви могат да бъдат те, как да се направи така, че да се оползотворят високият дух на протестиращите и готовността им да работят за коренна промяна на обществения живот. Защото от това как най-активната част от обществеността – протестиращите хора, ще участват в обществено-политическия процес и ще оказват натиск върху него, когато вече няма да има необходимост да се правят демонстрации с цел оставка, ще зависи в огромна степен бъдещето на България.

Намерението на организаторите е това да бъде само първият от поредица дебати по най-важните въпроси пред страната ни, поставени от протеста. Общият им знаменател е как да бъде реформиран политическият модел, с цел преодоляване на криминализацията на държавата, как да бъде укрепено народовластието, какви промени в институционалната структура на обществото са нужни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар