Convert Clear

България на живо Подкаст

петък, 29 януари 2016 г.

Как и защо гласувах на Заседание 07 на СОС от 28 януари 2016 - приемане на бюджет за 2016

Дневният ред на Заседание 07 можете да прочетете ТУК. Това беше заседанието, на което се прие бюджет 2016 г.

Изказването ми при гласуването и приемането на бюджет 2016-та:

Уважаема госпожо Фандъкова, уважаеми колеги общински съветници,
Искам да изразя отношението и позицията си спрямо бюджет 201, които вярвам са споделени от цялата група на РБ. Важно уточнение е, че групата на общински съветници от РБ е съставена изцяло от кандидати, които благодарение на личните преференции са станали общински съветници, а не са подредени в нечия партийна централа.

Моята, и нашата на групата цел в този съвет не е да спъваме работата на общината и нужните процедури, за да функционира тя добре. Не е и да сме тези, които гласуват против, само за да се закичим с политическото позициониране "опозиция", като така да се надяваме да получаваме по-голяма политическа подкрепа. Софиянци са твърде образовани, умни и разбира се красиви и знаят, че тази логика на местно ниво не важи. За пример ще дам полуразпада абревиатурата БСП, но не като елемент от менделеевата таблица, а като политическо влияние и присъствие в общинския съвет в София. Против на всяка цена, за да си опозиция, не е достатъчно.

И без моята подкрепа и без подкрепата на групата този бюджет ще бъде приет.
Спокойствие и нужната подрепка могат да се договорят или купят - (преносно, не буквално го използвам), но дори един или двама съветници, камо ли 11 или 20, са нужни, за да нарушат спокойствието и вдигнат воала над нередностите при харченето на ресурсите, които всички софиянци са ни поверили да управляваме.

Трябва на всички да ви е пределно ясно, и надявам се от репортажа на Господари на ефира снощи ви е още по-ясно, че кражбите по модела софиянски ще останат в миналото, а недостатъчно доброто оползотворяване на обществения ресурс, каквото ние с по-новите колеги заварваме, беше до тук.

Избирателите вкараха достатъчен брой непримирими съветници в кошарата на завареното положение, за което се ползва терминът статукво. Аз и тези колеги сме добронамерени, доказваме го и ще продължим, но когато не става с добро, можем и с лошо.

Този бюджет беше лошо вкаран за гласуване, не защото е лош, а защото много далеч от нужната прозрачност, която е задължителна, когато става дума за харченето на чужди пари.

Информацията се появи публично на 23 ноември, а становища и предложения по бюджета можеха да се представят в деловодството на Столична община до 27 ноември
Публичното обсъждане беше три дена по-късно - 30 ноември. На нашия тийм билдинг в Банско имахме пауър поинт презентации с картинки и без много цифри, а разбивката на бюджета се предостави на съветниците на 18 януари и беше качена в отворен формат и онлайн - благодаря специално на г-н Барбалов за това. Уви, това бе 20ти януари - тоест седмица преди да се гласува бюджета.

Хубавото, когато си на 33 не е да имаш един стар Опел и майка орлица, а да знаеш че зад теб

седят всички смислени хора, независимо от партийните им принадлежности, които искат три простички неща - прозрачност, отчетност и спазване на правилата.
Създаването на публичен електронен регистър за всички договори на общината е пример за нещо, което задължително трябва да се случи.

За това днес ще бъде първия и последен път в който гласувам За бюджет изготвен по недостатъчно публичен и прозрачен начин.

Благодаря.


Резултати от гласуването на Бюджет 2016 г. 

Не е проблем бюджета, а прахосването при харченето му и ниското качество на работата свършена с него. За пример тротоара пред самата община ремонтиран съвсем скоро.
Трябват повече гаранции за прозрачност чрез отчетността на харченето.



Точка 1 до 9 - Гласувах За.

Точки 10 до 12 -  Не гласувах. От началото на този СОС отказвам да гласувам точките на бившия главен архитект Петър Диков. Много от тези точки са рутинни и неучастието ми в гласуването не пречи на тяхното приемане. За спорните точи разбира се взимам отношение.

Точка 13 до 19 - Гласувах За.



Няма коментари:

Публикуване на коментар