Convert Clear

България на живо Подкаст

петък, 1 април 2016 г.

Как и защо гласувах на Заседание 11 на СОС от 31 март 2016


Заседание 11 от 31 март 2016 година започна с политически декларации от страна на БСП и Коалиция Сердика относно цената на билетите за градски транспорт. Повод беше заявката от страна на ЦГМ за повишаване на цената на билета за градски транспорт. Лошото е, че това предложение на ЦГМ беше първо пуснато в медиите, вместо първо да бъде представено пред комисията по транспорт към СОС. Такова представяне ще се случи този понеделник от 09,30ч. на редовното заседание на комисията по транспорт. Дневен ред на заседанието можете да прочетете ТУК.

Тъй като системата за онлайн излъчване на заседанията на СОС съществува, до сега не бях изпитал нужда да го правя паралелно. Установих обаче, че е практически невъзможно да сваляш видео записа от сайта им и съответно да го ползвам за да изрязвам важните изказвания и спорни моменти. За това от заседание 11 започнах самостоятелно да заснемам заседанията. Ще можете да ги гледате първо на запис, а скоро и на живо, в youtube канала ми www.youtube.com/user/yvobojkov, както и на моята страница www.yvobojkov.com. Запис от Заседание 11 можете да гледата ТУК.


Гледайте заседанието тук: www.youtube.com/watch?v=YaDZ1x86ahk


Дневният ред на Заседание 11 можете да видите ТУК.
Гласувах ЗА точки 1 до 8.
Не гласувах точка 9 - доклад относно приемане на Отчет за дейността на Специализирания общински приватизационен фонд през 2015г., тъй като не съм успял да прочета и да се запозная с доклада на една много важна графа в общината. 

Това е доста сериозен проблем. Докладите от всяка комисия ни се пращат скенирани в .*pdf файлове от 10mb. Тоест преди всяко заседание на комисия ни се пращат по от 2 до 13 мейла с архивираните доклади от дневния ред на комисията. Абсолютно подкрепям премахването на хартията и електронизирането на информацията. Но в момента, за да се запозная с докладите от другите комисии трябва всеки път да юркам колегите да ми ги пращат. Системата работи така, че да има потайност и да зависиш винаги от някого. Обясението на въпроса защо не се качват на едно място в облак и всеки с име и парола да достъпва до всички доклади на всички комисии има - не можело да се гарантира сигурността по този начин... потрес. И сега ако искам мога да намеря всеки един доклад (с доста усилия) и още по-анонимно да го "изтека". Отделно от въпроса, че всеки доклад трябва да е публичен, с една електронизирана облачна система ще може още по-добре да се следи кой какво чете и сваля. Има две обяснения за това състояние - едното е че администрацията иска всичко да е максимално потайно, да ти е трудно и да трябва да се молиш. Второто е, че просто администрацията живее в 20-и век, не разбира същината на облачните услуги и още не е разбрала, че от 2016 г. е задължена да предоставя публично цялата информация, с която борави, съгласно измененията от декември 2015 г. на Закона за достъп до информация.

Глаувах ЗА точки 10 до 15.
Не успях да гласувам точка 16, на която щях да се въздържа - доклад относно даване на съгласие „Първа МБАЛ – София” ЕАД да закупи със собствени средства дълготрайни материални активи – иновативна апаратура. Причината, поради която Прошко Прошков се въздържа и аз последвах е, че не сме убедени в най-ниската цена на предложената апаратура за закупуване.
Точки 18 и 19 бяха оттеглени от вносителите. 
Глаувах ЗА точки 20 до 23.


Гледайте цялото заседание 11:

Няма коментари:

Публикуване на коментар