Convert Clear

България на живо Подкаст

вторник, 5 април 2016 г.

Вижте как се приеха промените в цените на билетчето

Както вече знаете, комисията по транспорт и тирузъм към Столичния общински съвет прие промяна на цените на билети и карти за градския транспорт в София на заседание на 04 април 2016 г. Предстои гласуване на редовно заседание на СОС.


Доклад вх.№СОА16-ВК66-4344/30.03.16г. относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община беше приет с 6 За (ГЕРБ), 2 Въздържали се (РБ и ПЕТ) и 2 Против (Сердика и БСП).

 6 гласували За

 2 Въздържал се

2 Против


гласуването на доклада


Излъчих на живо целия дебат на фейсбук страницата ми Иво Божков.

Запис на дебата около всички точки от дневния ред можете да видите в youtube канала ми:



Отношението ми по темата изразих в Часът на Милен Цветков:

Зелена София не означава да има трева по тротоарите или дърво на всеки ъгъл. Зелена София означава по-чист въздух, по-малко шум, по-малко замърсяване и в центъра на града ограничаване на колите. Това предизвикателство не се решава с увеличаването на цената на билетчето. То е пълна контра на заявената политическа воля за зелен град. Зелена София означава да се развива градския транспорт, той да се прави по-редовен, по-достъпен, по-навсякъде, да има единна система за таксуване и да има удвояване на контролиращите, които да бъдат придружавани от органи на реда.
Каруцата се слага пред коня. Преди да бъде въведена единна система за таксуване и да бъдат повишени всички критерии на градския транспорт като по-атрактивното средство за предвижване, няма логика да се иска увеличаване на билетчето.
Модерният начин на развитие на един град е този, защото както аз, така и всички ние искаме да живеем по-дълго, а това означава да живеем в по-чист и в този смисъл зелен град.
И още нещо относно новите зелени зони. В квартали извън иделания център (като Редута) тези зони се искат от живеещи там, за да могат да се изгонят колите на хората, които не живеят там. Напълно логично и ограничаващо за колите решение.
За центъра, трябва да намаляват зоните за сметка на велоалеи и пешеходни пространства, като в същото време се изграждат паркинги в периферията. Тук трябва да се каже, че има напредък и на следващото заседание на общинския съвет ще бъде гласувано изграждането на два нови паркинга.
Не е толкова сложно, стига да има политическата воля за това.  Ама не от тези по брошурите преди избори, а тази в залата на СОС.



1 коментар:

  1. Г-н. Божков, знаете ли, че столичани заплащат двойно за градски транспорт веднъж чрез данъци, втори път чрез билет. Съществуващата система на таксуване е тотално корумпирана и е в интерес на Транспортната мафия в лицето на ЦГМ. Не случайно вече двама директори на това дружество са убити.
    Не е ли време да се помисли за безтаксов градски транспорт по примера на Естонската столица Талин?
    Информирайте се по въпроса, преди да пледирате за повече контрол. В момента ние плащаме над 16 млн. лева годишно за гангстерите-контрольори, те са пазени от мафията и полицията. Десетки са случаите на бити хора, защото са "гратисчии", има установено поне едно убийство на възрастен мъж от служители на ЦГМ. Вие като привърженик на справедливостта, как може да защитавате подобни рекетьори?

    ОтговорИзтриване