Convert Clear

България на живо Подкаст

четвъртък, 2 юни 2016 г.

Аз ли съм единственият общински съветник в София и България, който се отчита за ВСЯКО гласуване?Абе, сериозно. Аз ли съм единственият общински съветник в СОС и в цяла България, който се отчита в блога си за абсолютно всяко едно негово натискане на пулта за гласуване? Това си поставям като въпрос много често и много ме интересува отговорът (в секцията "Заседания общински съвет" можете да намерите отчет от всяко едно заседание, включително и кога съм отсъствал).

Ще се радвам ако напишете като коментар конкретни примери за избрани съветници, а защо не и депутати, които го правят, защото искам да знам колко сме тези, независимо от коя партия, които не ни е страх да си публикуваме и обосновем публично всяко едно гласуване.

Това е първата стъпка в борбата с чувството за превъзходство, което видимо завладява мнозинството от хората, които биват избрани от съгражданите си на изборна длъжност.

Това е и първата стъпка в единствената реална борба с крадетенето на обществен ресурс - прозрачността. Нито едно обещание, че си честен не важи, докато не показваш постоянно как гласуваш. Защото обещанията са думи и предизборни лукуми, но натискането на пулта определя.

В момента, за да разберете как е гласувал някой някога, ще ви коства страшно усилия. И понеже се опасявам, че докато чакаме мнозинството от съветници да се заразят от добрия пример, по-скоро ще си умрем в чакане - лансирам предложение към общинските съветници от всички групи в Столичния общински съвет да внесем предложение гласуването от всяка една точка на дневния ред да бъде публикувано поименно на сайта на Столична община.

Лансирам също така предложение към всички общински съветници, независимо от коя политическа група са, за:

2 - Публикуване в сайта на СОС на докладите, а не само на точките от дневния ред на всяка комисия, преди комисията да е заседавала.

3 - Публикуване на сайта за отворени данни на столична община www.opensofia.info на следните база данни:

- Регистър на общинската собственост
- Регистър на търговските дружества с общинско имущество
- Регистър на договорите, сключени от СО
- Списък на търговете за отдаване под наем на общинска собственост
- Списък на обособени части от имуществото на общински търговски дружества, общински нежилищни имоти, и незавършени обекти на строителство, предвидени за приватизация.
- Отчет за дейността на общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.
- Сигнали, жалби и предложения на потребителите на питейна вода в София
- Досиетата на обществените обсъждания


И ще завърша с един пример, който говори сам по себе си. Най-дълго управлявалият кмет на София се казва Иван Иванов. През 1934 г. Иван Иванов става кмет на града и първата задача, която си поставя, е да се пребори с корупцията и бюрокрацията. Налага желязна финансова дисциплина и всеки месец публикува разходите на кметството в списание „Сердика“.  И не е поставил по-дълъг рекорд, не защото хората са го свалили от власт, а защото комунистите го осъждат на доживотен затвор. Представяте ли си... после не се питайте защо началото на разпада на българската държавност започва 1945.

2016 година още си говорим за очевидната нужда от нещо, което 1934 година един голям управник е правил. 
Тъжно е като констатация, но ще се случи ако достатъчен брой хора го искаме, а аз вярвам, че няма човек, освен този който краде или се надява да краде, който да не го иска.
Споделяйте тази информация, за да може максимален брой хора да изискат от техните съветници същото.


3 коментара:

 1. Ами тук имат отчети от Глас Народен, не знам дали за такива питате:
  http://glasnaroden.bg/tag/sos/

  ОтговорИзтриване
 2. Да, група 5 са едни от малкото с активно усилие за осветяване дейността на СОС и с тях натискаме съвместно в една посока. Това за което питам е отчет за всяко едно натискане на пулта за гласуване от общински съветник. Убеден съм, че ще можем съвместно с тях и други съветници да внесем такова предложение в СОС, което автоматично да публикува данните.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, и аз смятам, че така трябва да бъде - отчет за всяко едно натискане на пулта за гласуване (както казвате).

   Изтриване