Convert Clear

България на живо Подкаст

сряда, 31 януари 2018 г.

Как и защо гласувах на Заседание 46 на СОС от 25 януари 2018 (+видео)

Дневният ред и приетите доклади на Заседание 46 от 25 януари 2018 г. можете да видите ТУК.
Излъчвам всяко заседание [на живо] във фейсбук страницaта ми Иво Божков,Точка 1 - Против. Бюджет на София за 2018 г. 
Гласуването за бюджета на един град е оценка за неговото управление. А София се управлява зле в следните сфери:

Минаха 10 години откакто ГЕРБ пое самолично властта в София, но в детска градина се влиза с връзки. Защо? Защото няма достатъчно места. Можеш да се оправдаваш 5 години с предишните, но да се оправдаваш с предишните след като си вече 10 години на власт е нелепо.

Въздухът е видимо лош. Защо? Защото трафикът на коли не е овладян. Защото градския транспорт все още не е редовен, удобен и по-евтин от колата. Безспорно прекрасната придобивка метро се обезсмисля напълно, когато погледнам безпристрастната статистика - общият брой пътниците в градския транспорт намалява устойчиво въпреки, че всяка година в София се заселват 20 000 нови жители.

Въздухът е лош и защото не се мие и не се чисти достатъчно, а се дават милиони за миене и чистене, но парите отиват незнайно къде. За 2018 ще се изхарчат 51 милиона за лятно почистване и миене - с 5 милиона повече от 2017. Само с тези 5 милиона по мои сметки може да се мият между 70 и 140 км улици всеки ден от годината - само с 5 милиона. А се харчат за тази дейност 50. Колко пъти сте видели да се мие вашата улица? Вие ми кажете тогава дали всеки лев наистина отива за повече чистота, чист въздух и здраве на всички ни или потъва в нечии джобове.

Как може в Белград, които хем нямат метро, хем не са в ЕС, да си мият улиците всеки ден и да дишат по-чист въздух от нас?

Последната главна причина, поради която няма да подкрепя този бюджет е защото нямаме яснота и доверие кой ще съхранява парите на софиянци.

Както знаете, като десни, но най-вече разумни хора сме убедени, че не е функция на общината да притежава банка. Още по-убедени сме обаче, че е недопустимо една банка да попада в ръцете на мутри. Точно поради тези опасения не подкрепихме продажбата, когато се разбра, че не друга банка, а лихтенщайнски инвестиционен посредник купува общинска банка.

Съгласни ли сте парите на софиянци, 1 милиард и половина да се управляват от бивш финансист на Мултигруп - Жоро Инса? Аз и колегите не сме съгласни и за това няма да подкрепим бюджет 2018.

Резултат: 41 За, 14 Против, 0 Въздържали се и 5 негласували. 

Изказването ми по гласуването на бюджета:Точка 2 - Въздържал се

Точка 3 - За

Точка 4 и 5 - Не съм в зала.

Точка 6 - За. Икономическа рамка на обществения транспорт в Столична община за 2018 г.
Увеличението на икономическата рамка на градския транспорт за 2018 г. е недостатъчно.

Пробега се увеличава с 2%. Хубаво е да се увеличава, още по-хубаво е и процентите да са по-големи. Защото, когато говорим за екологични мерки за справяне с проблема на въздуха, те минават през подкрепа на градския транспорт. Ударна подкрепа, а не смокинов лист от 2%.

Защото милионите, които в момента се дават на други места за мерки за чистота с незнаен краен резултат могат много по-бързо да подействат ако се насочат към градския транспорт, за да стане по-привлекателен, по-бърз и по-евтин. Задача на общината е да направи така, че гражданите да предпочитат този вид транспорт, като по-удобен, по-бързо и по-евтин, какъвто той не е в момента.

Какво ще направите конкретно, за да увеличите броя на пътуващите с градския транспорт, защото там е проблема. Пътникопотокът не спира да намалява. Това показват статистиките, които не можем да излъжем и не можем да четем по различен начин.

Има и мерки, които могат да бъдат предприети много ударно извън финансирането. Например кога ще се предприемат реални мерки за приоритизиране на градския транспорт, така че да не чака на светофарите и да се движи в бус летни? Това са почти безплатни мерки.

Кога, като време? Тази година? Догодина? Кажете, за да има поне някакъв ангажимент.

В Париж например не спират да се изграждат нови трамвайни линии. Защото само метрото не е достатъчно и го виждаме. То е един гръбнак, но освен гръбнак, ако не искаме да имаме само скелет, трябва да развиваме също и допълващите трамвайни, тролейбусни и други екологични форми на предвижване в града. С ясен ангажимент и срокове, тази година - това, догодина - другото. Защото това са истинските мерки, които ще доведат до по-екологична среда, а не да забраняваме, забраняваме, забраняваме. Да правим да им е по-скъпо, по-скъпо, по-скъпо Реалните мерки са в ударни инвестиции и предприемането на такива, които нямат дори нужда от инвестиции, като с бус лентите и светофарите.

Гледайте целия дебат по точката тук:


Точка 7 - Не гласувал.

Точка 8 - За

Точка 9 и 10 - Не гласувал

Точка 11 - За

Точка 12 - Въздържал се. относно даване на съгласие за участие на Столична община в Рамковата инициатива на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) „Зелени градове“ и разработване на План за действие за „Зелен град“ (ПДЗГ).

Принципно добро предложение, но неясни за мен критерии, по които общината ще даде на външен изпълнител 300 хиляди, за да се разработи този План за действие.

Точка 13 - Въздържал се. Изработване и поставяне на подова мозайка „Витоша“.
Не ми харесва това, че решението се взима следствие на решение на дирекция в общината, а не следствие на обществено обсъждане и отворен архитектурен конкурс, за това какво да има на мястото на така наречения фонтан биде по средата на пешеходната Виташа. Ето и какво ще се появи на мястото на фонтана:Точка 14 - Не гласувал

Точка 15 - За

Точка 16 - Не гласувал отчет за изпълнение на сесия за програмно финансиране през 2017 г. по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта.

В този доклас се приемат проектите за тенис маси, за които вече съм се изказвал, че са със странно необосновани цени от 3 до 5 хиляди лева на тенис маса.

Ето какво забелязах тогава и което този доклад прие за нормално, но нямаше как да се съглася и да го гласувам:Точка 17 - За

Точка 18 - Не гласувал. Механизъм с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столична община, в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух.

Мерките при високо замърсяване на въздуха са недостатъчни защото:

- Критериите за активиране на зеления билет са прекалено високи. Трябва в много по-ранна фаза на замърсява да се активират.
Въпреки, че кметът ни успокои преди малко със зелените показатели на европейската карта за качеството на въздуха, която се базира на 4 станции, всички граждани на София следят в реално време истинското състояние отчетено с над 300 датчици на сайта на www.airBG.info и там ясно се вижда, че днес цветът е червен. Тази реална карта доказа също така, че министъра на околната среда и водите излъга, когато каза, че надвишаването на нормите се случва едва ли не 1-2 пъти в годината, което не е така, защото факите показват различна картина.

- Тези мерки са само за центъра на София. Къде са тези мерки за кварталите извън центъра? Какво ги грее хората от Красна поляна, че няма да влизат коли в центъра на София. Те имат различен проблем и е редно да се адресират и техните проблеми.

- Кметът апелира да оставим колата днес, но колко редовно общинските съветници и самия кмет ползват градсдкия транспорт? Защо от тези мерки се изключват колите на властта и служебните коли? Това ли е примерът, който искаме да покажем? 
Призивите са хубави, но е хубаво да се следват от тези, които ги изразяват.

- Разрешаването на паркиране по главните булеварди е недоразумение и неправилна мярка за ограничаване трафика на коли. Още повече тази мярка ще забави допълнително градския транспорт, който и сега няма достатъчно бус ленти, а в тези които има КАТ не санкционират нарушителите.

- Няма критерии за оценка дали работят или неТочка 19 и 20 - За

Точка 21 - Отложена за следващо заседание на СОС.

Точка 22 до 24 - За.

Точка 25 - Не гласувал

Точка 26 и 27 - За

Точка 28 - Въздържал се.

Точка 29 и 31 - Не гласувал

Точка 30 - За присъждане на званието „Почетен гражданин на София“ на Богдана Карадочева

Точки 31 до 36 - Отговори на питания от общински съветници. 

Тъй като стана 17.00 ч заседанието на общинския съвет бе прекратено, а останалите точки от дневния ред ще бъдат гласувани на следващото заседание. 


Гледайте цялото заседание 46 тук:Няма коментари:

Публикуване на коментар