Convert Clear

България на живо Подкаст

понеделник, 26 март 2018 г.

За 10 години са подновени 12,5% от тротоарите в София. С това темпо ето колко години ще трябват за целия град:

Представям ви една тема, която засяга всички софиянци, които ходят по улиците на София. Не няколкото души, които ги возят лимузините на НСО, а останалите милион и половина софиянци.

Попитах кмета на София за броя пострадали граждани, дължината на тротоарната настилка и средствата изразходвани за подновяването й през последните 10 години. Повод беше внесената в Столична община „Петиция за искане за ремонт на тротоарите на София“ от страна на граждани.

улица Алабин до пешеходна зона бул. Витоша 8 декември 2017 г..
За 10 години са подновени 12.5% от тротоарите в София. Това означава, че ще ни трябват още 70 години за да подновим наличната тротоарна настилка...

Пълният отговор можете да прочетете в края на този текст. За съжаление, коментарът ми е следния:

1 - Няма статистика на пострадалите граждани следствие на разбити тротоари и некачествена градска среда. Защо не се води такава статистика след като тя е в основата на предприемане на мерки за справяне с проблема? Само с цифри може да види спешната нужда от ударна инвестиция в ремонти на тротоарите.
Единствено е налична информация за 23 заведени дела от граждани срещу столична община с предмет "вреди причинени в резултат на лошо състояние на тротоарната настилка"

2 - От 7 696 439 квадратни метра тротоарна настилка в 24-те района на София, за последните 10 години са подновени изцяло 945 668 кв. метра и частично 123 222 кв. метра тротоари. Това е 1/8 или 12.5%, което е крайно недостатъчно. Ако подновяваме 12.5% за 10 години означава, че ще ни трябват още 70 години за да подновим наличната тротоарна настилка... Това е абсолютно незадоволително и показва липсата на смела и отговорна политика за опазване здравето на софиянци, които се спъват и си чупят крайници в стърчащи плочки, като не забравяме и за калта по обувките, за невъзможността на жените да ходят на токчета, както и на майките с колички да се предвижват безпрепятствано из града.
За 2018 година предвидените 37.7 милиона лева за текущ ремонт, в които се включва и ремонт на тротоарите са крайно недостатъчни.
Столична община се готви да вземе заем от 130 милиона лева, за да изгради ненужния и вреден инсинератор за боклук, но нямам желанието да намери пари, за да улесни предвижването на пешеходците.

3 - Оказва се, че няма критерии, по които да се установява нуждата от подмяна на една тротоарна настилка. Защо това е така и защо не се изготвят такива критерии?

На повечето от тези коментари не получих отговори, а във видеото можете да чуете позицията на кмета защо не се инвестира повече и защо не се взима заем за ударен ремонт:Отговора на общината: Пълният ми отчет от Заседание 48 можете да прочетете тук: http://www.yvobojkov.com/2018/02/48SOS-22-02-2018.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар